Vragen? Bel ons: +31 (0)36-5385709 License Partners ICT Waarborg License Partners Microsoft

Nieuws & Blog

Microsoft Remote Desktop Services licensering

Nieuws & Blog

Remote Desktop Services (RDS) omgeving licenseren

Remote Desktop Services (vroeger bekend als Terminal Services) is een functie in Windows Server (Standard en/of Datacenter).  Gebruikers kunnen dan applicaties op afstand gebruiken die op een Windows Server staan. Via RDS maakt u een connectie met de Windows Server om vanaf ‘afstand’ te werken met de verschillende applicaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Office, Exchange of iedere andere willekeurige applicatie geschikt voor het Windows Server operating system. Remote Desktop Services ondersteunt de Virtual Desktop Infrastructure, sessie-gebaseerde desktops en applicaties zodat gebruikers vanaf iedere locatie kunnen werken. Voor dit laatste dient er wel een RDS sessie tot stand gebracht te kunnen worden.

Om de Windows Server te mogen en kunnen benaderen is er een Windows Server Client Acces License (CAL) en een RDS Client Access License nodig. De CALs zijn per gebruiker of per apparaat. De keuze voor een user- of device cal wordt  over het algemeen bepaald door wat voordeliger is.

Welke RDS Client Access Licenties (CAL) zijn er?

RDS Device CAL: Laat toe dat één apparaat (gebruikt door iedere willekeurige gebruiker) gebruik maakt van de Remote Desktop functionaliteit op iedere willekeurige Windows Server die u heeft.

RDS User CAL: Laat toe dat één gebruiker (vanaf ieder willekeurig apparaat) gebruik maakt van de Remote Desktop functionaliteit op iedere willekeurige Windows Server die u heeft.

RDS External Connector: Staat toe dat meerdere externe gebruikers een enkele Remote Desktop Server benaderen. Voor iedere RDS External Connector is er ook een Windows Server External Connector vereist.

Het is toegestaan RDS User CAL’s en RDS Device CAL’s te combineren op de Windows Server software. Wanneer er meer apparaten dan gebruikers zijn die toegang hebben tot de RDS omgeving zijn RDS user cals de voordeliger oplossing.

Microsoft licenseert haar desktop applicaties per apparaat. Per apparaat dat connectie maakt via RDS naar de applicatie is een licentie vereist voor dat apparaat. Een veel gemaakte (denk)fout is dat er slechts 1 MS Office licentie hoeft te worden aangeschaft voor Microsoft Office gebruik via Remote Desktop Services door meerdere gebruikers.
Het voert te ver om alle specifieke scenario’s hier uit de doeken te doen maar we helpen u graag in uw specifieke situatie.

Stuur ons een email of neem contact op.