Vragen? Bel ons: +31 (0)36-5385709 License Partners ICT Waarborg License Partners Microsoft

Nieuws & Blog

Vaarwel Keuzevrijheid Microsoft

Nieuws & Blog

vaarwel keuzevrijheid Microsoft

In september 2020 kondigde Microsoft aan dat de nieuwe versies van Exchange Server, SharePoint Server, Skype for Business Server en Project Server uitsluitend in een abonnementslicentie beschikbaar komen. Vanzelfsprekend bevat zo’n abonnement ondersteuning, updates, security en patches voor de verschillende tijdzones.

Deze stap is volledig in lijn met de cloud-focus van Microsoft. Let wel, de nieuwe server producten, die medio 2021 worden verwacht, kun je nog steeds on-premise draaien. Ze zijn alleen niet meer te koop in de vorm van een perpetual gebruikerslicentie. De servers zijn straks alleen nog te huren – on-premise of uit de cloud. Enerzijds begrijp ik deze stap van de techgigant uit Redmond wel. Zoals Microsoft-goeroe Tony Redmond schrijft, wordt het merendeel van de ‘utility mailboxes’ al online geserviced. Het ‘handjevol’ dat nog on-premise draait zou de driejaarlijkse release van een nieuwe perpetual versie niet meer rechtvaardigen. ‘We vinden deze klanten zeker belangrijk’, zegt Redmond. Maar toch… Bovendien, en persoonlijk lijkt mij dat zwaarder wegen, is het op korte termijn lucratiever om je klanten in een abonnement te manoeuvreren. Dat begrijp ik allemaal.

Wat ik minder goed begrijp is dat een klant nu niet langer eigenmachtig kan bepalen of ze een nieuwe versie aanschaffen en zo ja wanneer ze dat willen doen. Tony Redmond schrijft: ‘Some will hate the idea that Microsoft is moving the on-premises servers to a subscription model.’ Nee, ‘haten’ is een veel te groot woord. Maar de beperking in keuzevrijheid die Microsoft oplegt aan haar klanten, begrijp ik gewoon niet. Het lijkt mij niet meer van deze tijd dat een leverancier bepaalt in welke vorm de klant een product of service ‘mag’ kopen.

Toch wordt de soep niet zo heet gegeten als Microsoft hem hier opdient. Bedrijven en particulieren die zelf de controle over hun stack willen behouden en niet gedwongen de cloud in willen, kunnen uitstekend uit de voeten met de ideale mix van on-premise én cloud Microsoft licenties van License Partners. Dankzij ons aanbod van tweedehands licenties behoudt de klant keuzevrijheid en is het niet Microsoft die bepaalt wat de klant mag gebruiken. Nee, het is precies andersom. License Partners levert zowel gebruikte on-premise licenties als cloud-licenties. Vanuit onze positie als Cloud Solution Provider en als onafhankelijke partner van Microsoft kunnen wij meerdere alternatieve oplossingen aandragen. Denk daarbij aan een combinatie van contractmodellen. Niet alleen behoudt de klant hiermee zijn eigen vrijheid en kan hij nog steeds kiezen voor het model van kopen en afschrijven. Hij bespaart ook enorm op licentie- en abonnementskosten.

Misschien verandert Microsoft nog haar plannen. Wellicht raakt de softwareleverancier nog onder de indruk van de aversie die eindklanten en partners ventileren. Wie weet dat we medio 2021 alsnog een perpetual licentie van de nieuwste Exchange Servers mogen aanschaffen. Wie zal het zeggen. Als ik kijk naar de inzet van de aloude FUD-strategie, lijkt de kans klein. Microsoft maant klanten die volgens het oude model met de Servers willen blijven werken om zo snel mogelijk de overstap te maken naar Exchange 2019. Want gebruikers die deze overgang willen uitstellen, behouden op deze versie ondersteuning tot 14 oktober 2025. ‘Five years to figure out your next step’, aldus Redmond. ‘Time to start thinking.’

Weet in ieder geval dat er altijd uitstekende alternatieven zijn voor wat past bij jouw organisatie.

Jarno Claassen | License Partners