Vragen? Bel ons: +31 (0)36-5385709 License Partners ICT Waarborg License Partners Microsoft

Nieuws & Blog

Overzicht prijswijzigingen Microsoft per 1 maart 2022

Nieuws & Blog

Microsoft Prijsstijging

De licentiemogelijkheden van belangrijke Microsoftproducten wijzigen drastisch per 1 maart 2022. In de aanloop hiernaartoe zijn al veel prijsijzigingen aangekondigd, of reeds doorgevoerd. Denk daarbij aan de verhoging van het aantal seats voor de EA-licenties naar 2400, de nieuwe MCA (Microsoft Customer Agreement) voor alle klanten en de kaalslag onder vele andere licentie-opties (perpetual licenties, huur, huurkoop en cloud- of on-premise-abonnementsvorm).

Prijsverhogingen
Laten we allereerst kijken naar de prijsverhogingen per 1 maart. Zes van Microsofts commerciële producten worden 9 tot 25 procent duurder. Daarnaast worden op diezelfde datum eveneens aangekondigde wijzigingen in het licentiemodel van kracht. Vooralsnog heeft het bedrijf de hogere prijzen per seat alleen in US-dollars gecommuniceerd. We verwachten dat de definitieve prijsstijgingen in euro’s begin februari bekend worden gemaakt. Volgens Microsoft is een prijsstijging gerechtvaardigd, omdat het bedrijf de afgelopen tien jaar veel nieuwe apps en talrijke nieuwe functies en mogelijkheden heeft toegevoegd aan de software. Wie geïnteresseerd is in de details van deze verklaring, kan hier hun bericht lezen.

Belangrijkste prijswijzigingen Microsoft:

365 Business Basic Van $5 naar $6
Microsoft 365 Business Premium Van $20 naar $22
Microsoft 365 E3 Van $32 naar $36
Office 365 Enterprise E1 Van $8 naar $10
Office 365 Enterprise E3 Van $20 naar $23
Office 365 Enterprise E5 Van $35 naar $38

Wijzigingen licentiemodel
We schreven al eerder over de NCE (New Commerce Experience). De woorden die Microsoft hanteert voor NCE, zoals ‘modernisering, vereenvoudiging en transparantie’ kloppen absoluut. Anderzijds vervallen met NCE veel keuzemogelijkheden, waardoor klanten een voor hen optimaal licentiescenario konden samenstellen, of dat laten doen door experts van License Partners. Twee grote wijzigingen worden vanaf 1 maart 2022 doorgevoerd:

1) Het Legacy Cloud Solution Provider (CSP) programma bood grote flexibiliteit. Klanten konden abonnementen op elk moment opzeggen, naar wens licenties toevoegen en verminderen en betalen per gebruiksdag. Met NCE wordt de keuze beperkt tot een maandelijks, jaarlijks of driejaarlijks contract. Voor organisaties die jarenlang met hetzelfde aantal gebruikers werken is afname voor drie jaar de beste optie. Maar organisaties die flexibiliteit nodig hebben – en wie heeft dat anno 2022 nu niet nodig? – zullen voor de jaarlijkse of zelfs maandelijkse optie gaan. Jammer genoeg kost maandelijkse flexibiliteit 20 procent meer. Windows 365 SKU’s (Stock Keeping Unit) zijn alleen beschikbaar in de optie voor een maandelijkse termijnovereenkomst, maar dan gelukkig zonder de 20 procent verhoging. De commitments voor 1 en 3 jaar kunnen niet tussentijds worden opgezegd. Wel is er een prijsfixatie tijdens die periode. Klanten moeten dus goed gaan nadenken wat in hun situatie het meest optimaal is. Er kan ook gekozen worden voor combinaties van perioden.

2) Ook veranderen de keuzemogelijkheden voor het kanaal waarlangs een bedrijf licenties kon aanschaffen. NCE hanteert de volgende drie aankoopopties (zie afbeelding):
a. Breadth Motion – via een partner (Partner-led)
b. Self-Service Motion – de klant gaat zelf op zoek naar de beste deal
c. Enterprise Motion – via direct contact met Microsoft

MDe Breadth Motion wordt onder NCE gezien als de primaire en fundamentele aankoopoptie. Hiermee zou voor het gros van de klanten de meeste waarde uit Microsoft-licentiecontracten te halen zijn. Organisaties met meer dan 2400 seats kunnen de door Microsoft geleide Enterprise Motion overwegen. Organisaties met minder dan 50 seats kunnen ook de door Microsoft geleide Self-Service Motion overwegen.

De Microsoft Customer Agreement
Eveneens per 1 maart 2022 worden alle contractvormen samengebracht onder de nieuwe Microsoft Customer Agreement. Hiermee komt een einde aan de wirwar aan verschillende voorwaarden, rechten en plichten per contract. Deze nieuwe MCA wordt het enige agreement voor alle licentie vormen van Microsoft.

Onze expertise
Uiteraard zijn er nog talloze details en variaties die wij hier, omwille van het overzicht, niet hebben vermeld. Wilt u nog gebruikmaken van de ‘oude’ mogelijkheden om het voor uw organisatie optimale licentiescenario samen te stellen? Wacht dan niet te lang en neem contact op met License Partners. De ‘window of opportunity’ duurt tot 1 maart aanstaande.