Microsoft Tenant


Iedereen wordt geconfronteerd met het woord tenant op het moment dat er een cloudservice wordt aangemaakt. Hieronder leggen wij uit wat een Tenant is, waarom deze belangrijk is en waarom het ook belangrijk is om over de naamkeuze goed na te denken.

Wat is een Microsoft Tenant?

Een tenant is een omgeving die gecreëerd wordt bij Microsoft voor uw organisatie, waarin alle onlineservices van Microsoft zijn opgeslagen.

Op het moment dat u kiest voor een 365 product van Microsoft, wordt er voor u ruimte gemaakt en gereserveerd in het datacenter van Microsoft op de Windows Azure omgeving. In deze ruimte worden online services beschikbaar gesteld en kunnen gebruikers worden beheerd via Windows Azure Active Directory en deze omgeving noemt Microsoft een “Tenant”.

Welke naam voor mijn Microsoft Tenant?

Wanneer u een 365 onlinedienst aanschaft wordt u gevraagd om een naam in te geven voor de Tenant. De Tenant bestaat dus uit een zelfgekozen naam die eindigt op .onmicrosoft.com. De gekozen naam zal de eerste inlogmail activatie zijn voor de Tenant.

U kunt uw naamkeuze controleren op beschikbaarheid via //o365.rocks
Is uw naam voor de .onmicrosoft.com al bezet dan is er niks aan de hand. De naam voor de online omgeving “tenant” staat namelijk los van de door u geregistreerde domeinen.

Pas na succesvolle activering van een tenant kan uw keuze voor een domeinnaam worden gekoppeld aan de .onmicrosoft tenant, zodat u vervolgens uw eigen domein.nl te zien krijgt i.p.v. uw domeinnaam.onmicrosoft.com. De gekozen naam kan van alles zijn en Microsoft geeft aan of de naam nog beschikbaar is. Een voorbeeld is zoals hierboven benoemd een naam als uw bedrijf en of de bedrijfsnaam als tenantnaam.

Vanaf nu ontvangen alle gebruikers die toegevoegd worden aan de online omgeving de gebruikersnaam vanuit de nieuwe tenant “gebruiker@bedrijfsnaam.nl”

Naast de gecreëerde domeinnaam voor uw tenant heeft u de mogelijkheid om meerdere domeinen onder dezelfde bestaande tenant te koppelen. Zo is het mogelijk om meerdere domeinen te beheren vanuit 1 online omgeving.

Welke stappen moet ik nemen?

Wij kunnen kunnen u stap voor stap assisteren om de tenant te activeren en heeft u al een tenant dan kunnen wij als partner eenvoudig toegevoegd worden om u zo verder te ondersteunen met uw tenant en onlinediensten.

Gaat u zelf van start dan begint u met de aanschaf van een 365 product. Wij gaan anders te werk en zetten voor u eerst (samen met u) de tenant op. Dat doen wij om ervoor te zorgen dat de omgeving eerst goed staat voordat wordt overgaan tot het plaatsten van de onlinediensten. Dit geeft u meer zekerheid.

Advies of hulp nodig?

License Partners ondersteunt u graag met het opzetten van uw Tenant, maar naast het opzetten heeft u mogelijk nog veel meer vragen zoals:

1. Staat alles correct ingesteld in mijn tenant?
2. Heb ik alle DNS-records voor de domein-koppeling goed ingesteld?
3. Waar vind ik alle DNS-records.
4. Hoe gebruik ik mijn tenant het meest efficiënt?
5. Wanneer meerdere Tenants gebruiken?
6. Kan ik mijn Active Directory (AD) migreren naar de online omgeving?

Wilt u advies voor het uitbreiden van uw onlineomgeving of staat u op het punt om een tenant aan te maken? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen dat u binnen korte tijd live bent. U kunt contact opnemen via CSP@Licensepartners.nl en onze Cloud experts zijn u graag van dienst.

Heeft u Microsoft licenties over na een implementatie van Microsoft Cloud. License Partners neemt dan graag uw overtollige on-premise Microsoft licenties van u over. Wij bieden ook CSP of verkoop voordelen bij een inruil van on-premise naar de Microsoft cloud.