De EU regelgeving

Hieronder delen wij vaak gestelde vragen met u die wij regelmatig krijgen van nieuwe klanten. Dit geeft u direct meer inzicht in de materie van gebruikte cq. tweedehands Microsoft licenties. Heeft u meer vragen? Bel ons dan gerust.

De EU Wetgeving 2009/24

Het gebruik van tweedehands Microsoft licenties is toegestaan volgens de wettelijke richtlijnen van het Europese Parlement in 2009 (EU Software Richtlijn 2009/24/EC ). Vervolgens zijn deze EU-richtlijnen in juli 2012 nogmaals bekrachtigd door het Europese Hof van Justitie (Arrest C-128/11 ). Na overdracht en betaling van de factuur bent u de rechtmatige eigenaar van de volume licenties en mag u deze inzetten voor uw eigen organisatie.

Zijn tweedehands licenties 'Audit proof'en inzetbaar voor compliance?

Ja, door ons geleverde Microsoft volume licenties zijn volledig ‘Audit proof’. U kunt ze gebruiken bij een zogenaamde non-compliance situatie (een tekort aan licenties binnen uw organisatie), voor geheel nieuwe projecten of uitbreiding van uw licentieportefeuille. Iedere organisatie heeft het wettelijk recht om gebruikte software licenties aan te schaffen waarbij eveneens het recht op updates in stand blijft.

Waar komen de gebruikte Microsoft licenties vandaan?

Onze Microsoft volume licenties (OLP) zijn afkomstig van organisaties (gevestigd binnen de grenzen van  de EU, die de licenties voor het eerst hebben ingezet binnen de EU) die de licenties niet meer gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze reorganiseren, opgehouden zijn te bestaan, naar de cloud zijn overgestapt of voor een andere licentievorm hebben gekozen. Daardoor zijn de oude licenties overbodig geworden, maar deze zijn nog prima te gebruiken door andere partijen.
Wij hebben de door ons aangekochte licenties uiteraard zorgvuldig onderzocht op hun overdraagbaarheid. License Partners staat volledig schriftelijk garant naar klanten via een vrijwaring. ( zie ook onze Algemene Voorwaarden , artikel 5 lid 5)

Hoe kunnen de nieuwste licenties al leverbaar zijn?

Meestal kunnen wij al binnen korte tijd nadat een nieuwe versie van een licentie wordt uitgebracht deze ook aan u doorleveren.  Doordat wij zeer veel tijd besteden aan ons inkoopkanaal en de ruime ervaring zijn wij in staat deze laatste versies te leveren.
Doordat vele organisaties inmiddels kiezen voor een Cloudoplossing, vaak al eerder dan bij. een 3-jarig EA afloopt, komen er relatief gezien meer licenties vrij waarop SA rustte en derhalve de laatste versies behelzen.

Hoe zit het met de updates van deze licenties?

Nieuw of gebruikt, dat maakt geen verschil. In het geval van updates of garantie wordt alle software gelijk behandeld. Gebruikte software behoudt zijn status en wordt dus door de fabrikant automatisch geüpdatet.

Worden gebruikte licenties ook toegevoegd aan het VLSC (Volume License Service Center)?

Alleen nieuwe volume-licenties die worden aangekocht bij Microsoft of haar resellers worden toegevoegd aan het VLSC. Toevoeging aan het VLSC kan alleen met een zgn. autorisatienummer en dit nummer wordt alleen vertrekt door Microsoft en alleen op nieuwe licenties. Aangezien Microsoft geen commercieel belang heeft bij een gebruikte licentie verstrekt zij een dergelijk autorisatienummer dus niet bij de overdracht van een eerder gebruikte licentie. Nu is het zowel administratief en technisch niet nodig de licentie te registreren in het VLSC voor het rechtmatige gebruik van de softwarelicentie. Het heeft verder ook geen invloed op het gebruik of software updates, die gaan gewoon door.

Bij een Audit of ‘Friendly Review’ is het van geen enkel juridisch belang of de door u aangeschafte gebruikte licenties wel of niet zijn toegevoegd aan het Microsoft Volume License Service Center (VLSC). Het bewijs van aankoop ( de factuur en een bewijs van betaling ) is wat leidend is voor de wettelijk sluitende overdracht van de licenties. Laat u dus niet misleiden als een softwarefabrikant u verzoekt autorisatienummers, licentienummers, contract ID’s of product keys te overleggen als ‘bewijs’. Dit is voor een wettelijk correcte overdracht en de rechtmatige inzet van de licenties geheel niet nodig.

De fabrikant is juridisch gezien geen partij, omdat hun distributierecht is uitgeput, wanneer licenties worden overgedragen van ons naar u.