Slimme hybride licentie-oplossingen

Het mag duidelijk zijn: cloud en on-premise hebben beiden hun voor- en nadelen. Om van beide oplossingen de voordelen optimaal te kunnen benutten, pleit License Partners ook voor hybride licentie oplossingen.

Hoe wij je helpen een hybride licentie structuur te ontwikkelen

License Partners heeft de mensen, de ervaring en de juiste leveranciers/partners om je hybride infrastructuur-transformatie snel, eenvoudig en winstgevend te maken. De juiste mix van public cloud, private cloud en on-premise is uniek. Start jouw hybride infrastructuur met de juiste informatie en ontdek een reeks efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen.

De cloud biedt organisaties flexibiliteit, functionaliteit en mogelijkheden die met on-premise licenties niet altijd beschikbaar zijn. Om gebruik te kunnen maken van de voordelen van de cloud en de kostenbesparing van tweedehands licenties, is een hybride oplossing perfect. Wij ontwikkelen met onze klanten maatwerk licentiescenario’s. Er zijn applicaties die prima in de cloud te draaien zijn, zonder de controle uit handen te geven. Door bijvoorbeeld een combinatie van Office 365 in de cloud en een on-premise Exchange-server voor de uitwisseling van gegevens. Voor de on-premise-oplossing kun je dan gebruikte software licenties aanschaffen om geen forse investeringen te hoeven doen in dure nieuwe licenties. Bovendien kunnen de eventueel overtallig geworden oude licenties weer worden verkocht. Waardoor het mes aan twee kanten snijdt. Hierdoor zijn besparingen tot wel 70 procent mogelijk. Hybride is absoluut de toekomst.

De cloud biedt veel flexibiliteit en functionaliteit, maar het risico op downtime doordat applicaties niet benaderbaar zijn is aanwezig. Wij helpen je IT-omgeving hybride in te richten op basis van tweedehands Microsoft licenties.  Zodat je profiteert van de voordelen van de cloud, de zekerheid en controle van on-premise en de kostenbesparingen van tweedehands licenties.

Risico’s

De enorme Europese storing bij Microsoft Office 365 van januari 2019 laten zien dat het ook grote risico’s met zich meebrengt om applicaties alleen maar in de cloud te laten draaien. Klanten van Microsoft Office 365 konden de hele dag geen mail ontvangen en versturen. Ook een dag later waren nog steeds niet alle problemen verholpen.

De strenge eisen binnen de Europese privacywetgeving, de AVG, kunnen een behoorlijk risico met zich meebrengen voor u als dataverwerker.

Voordelen

Flexibiliteit, schaalbaarheid en functionaliteit zorgen ervoor dat de cloud nog iedere maand aan nieuwe gebruikers wint. Verschillende storingen bij Microsoft hebben echter ook aangetoond, dat het verstandig kan zijn om een lokale back-up te maken, een deel on-premise of in een private cloud te laten draaien. Wij werken samen met jou slimme, hybride scenario’s uit op basis van tweedehands- en nieuwe licenties en zelfs in combinatie met cloud abonnementen waardoor je grote kostenbesparingen realiseert en tegelijkertijd het gewenste niveau van controle en flexibiliteit behoudt.

De voordelen van de cloud zijn groot, maar de gevaren worden ook steeds groter. Bij een grote, kritieke storing sta je als IT-afdeling machteloos. Je bent afhankelijk van een ander om de problemen op te lossen. En bij een enorm grote, veelgebruikte oplossing als Office, is het probleem écht groot, complex en treft het duizenden organisaties. Een goede manier om de risico’s in te dammen, is kiezen voor een multi-vendorstrategie of een hybride oplossing. Hybride kan op twee manieren worden ingevuld.

Cloud oplossingen

De eerste manier is om bepaalde applicaties wel in de cloud te draaien en andere on-premise te houden. Je kiest daarmee zelf over welke applicaties je de controle houdt. Hoe belangrijk is een applicatie, en hoeveel data zit erin neem je dan mee in je overweging. Een exchange server, liet een grote storing zien, is eigenlijk veel te belangrijk om helemaal uit handen te geven. Een applicatie als Skype is minder kritiek, want er zijn voldoende alternatieven en zou dus wel prima in de cloud kunnen.

Hybride licentie oplossingen

De tweede manier om je IT-omgeving hybride in te richten, is alles naar de cloud, maar met een eigen, kleine back-up omgeving die alles kan overnemen wanneer er zich een storing voordoet. Dit hoeft dan uiteraard niet met de nieuwste softwareversies, maar deze active/passive-oplossing kan prima worden ingericht met gebruikte licenties. Op die manier heb je de voordelen van de cloud, maar met een goedkope back-up, waardoor je bedrijf geen productiviteitsverlies hoeft te lijden als de cloud-oplossing niet werkt. De back-up omgeving neemt dan de functie van de cloud gewoon over.

De cloud kan nog steeds een goede keuze zijn, maar zorg dat je niet afhankelijk wordt van één partij. Daarvoor zijn de risico’s simpelweg te groot. Kortom, de toekomst is multivendor en/of hybride.