Vragen? Bel ons: +31 (0)36-5385709 License Partners ICT Waarborg License Partners Microsoft

Nieuws & Blog

Microsoft trekt eenzijdige From SA licentiewijziging in

Nieuws & Blog

verandering van spijs

Door: Raymond Lindemans, 8 juni 2021

De wispelturigheid van een grote speler

In mei 2020 voerde Microsoft eenzijdig een ogenschijnlijk onbelangrijke wijziging door in haar productvoorwaarden voor software. Dat kwam de techgigant op een storm van kritiek te staan. Nu draait Microsoft de betwiste clausule in de voorwaarden weer terug. Wat is er aan de hand?

Laten we bij het begin beginnen. Enige tijd geleden – toen Microsoft nog niet zo obsessief als nu toegewijd was aan hun rol als cloud serviceprovider – konden hun klanten kiezen voor twee soorten licenties. 1) Kopen. Deze zogeheten perpetual licenties werden in één keer volledig betaald, waarna de klant eigenaar werd van de licentie en deze dus ‘eeuwigdurend’ mocht gebruiken. 2) Huren. Via een abonnement betaalde de klant een jaarlijkse fee gedurende minimaal drie jaar. De licentie bleef in deze vorm eigendom van de verhuurder (Microsoft).
Als je de kosten van huren bij elkaar optelt, ben je gemiddeld zo’n anderhalf keer duurder uit dan wanneer je koopt. Anderzijds is huren gunstiger voor de cashflow, omdat de kosten voor perpetual licenties er flink in kunnen hakken, zeker voor organisaties met veel medewerkers. Bovendien heb je in de abonnementsvorm standaard SA (Software Assurance).

Lees Verder op ICT Magazine