Vragen? Bel ons: +31 (0)36-5385709 License Partners ICT Waarborg License Partners Microsoft

Nieuws & Blog

Razzia bij Lizengo, illegale Microsoft licenties

Nieuws & Blog

iillegale microsoft licenties

Keulen 24 Augustus 2020, Rechercheurs van het Openbaar Ministerie van Keulen doorzochten privé- en bedrijfspanden van de firma Lizengo en haar managers. Zoals CRN voor het eerst meldde, gaat het om illegale Microsoft-licenties.

Vorige week doorzocht het parket in Keulen het bedrijfspand van Licentieretailer Lizengo, evenals het privéappartement van de algemeen directeur de heer Tobias Zielke. Data en datadragers zijn beveiligd, meldt het dagblad Heise.

De Officier van Justitie doet onderzoek naar aanleiding van een advertentie van Microsoft. De groep had CRN in oktober vorig jaar al laten weten dat het Lizengo zou aanklagen voor de illegale distributie van haar producten. Meerdere verkopen van productsleutels zonder bijbehorende licenties, zoals CRN zelf kon zien, of ontbundelde volumelicenties, die volgens Microsoft niet geldig zijn binnen de EU, maar die Lizengo hier toch in omloop heeft gebracht, wekken vermoedens van illegale verkoop op.

CRN had eerder tijdens uitgebreide testaankopen de aandacht gevestigd op talrijke inconsistenties in het bedrijfsmodel van Lizengo. Daarop beëindigde Edeka de zakelijke relatie met Lizengo. De softwareretailer had via geselecteerde Edeka-filialen tegoedbonnen verkocht, bijvoorbeeld voor Windows of Office. Ook bij deze testaankopen liet de productidentificatieservice van Microsoft CRN weten dat de door ons ingezonden software waarschijnlijk niet legaal kan worden gebruikt.

Andere IT-media hadden eerder bericht over het aanbod van Lizengo en alle aanwijzingen van mogelijke illegale distributie van tafel geveegd. IT-dealers en -distributeurs met wie CRN sprak, hadden herhaaldelijk het vermoeden geuit, verwijzend naar de lage prijzen van Lizengo, dat de Keulse softwareleverancier niet zo streng was over licentierechten, vooral voor gebruikte software.

Bron CRN | Martin Fryba