Vragen? Bel ons: +31 (0)36-5385709 License Partners ICT Waarborg License Partners Microsoft

Nieuws & Blog

Vertrouw niet blind op de cloud

Nieuws & Blog

De adoptie van cloud blijft toenemen, laten de cijfers zien. Zo ook de gisteren gepubliceerde kwartaalcijfers van Microsoft. De omzet van Office 365 voor Bedrijven steeg het afgelopen kwartaal met 34%. Steeds meer organisaties weten de cloud voor steeds meer applicaties te vinden. Het vertrouwen in de cloud en zijn voordelen lijkt daarmee dus zeer groot. Maar is dat vertrouwen wel terecht?

De enorme, Europese storing bij Microsoft Office 365 van vorige week donderdag, laat zien dat het ook grote risico’s met zich meebrengt om applicaties alleen maar in de cloud te laten draaien. Klanten van Microsoft Office 365 konden de hele dag geen mail ontvangen en versturen. Ook een dag later waren nog steeds niet alle problemen verholpen.
Microsoft, dat zich de laatste jaren met name inzet om haar klanten naar de cloud te brengen, laat hiermee zien, dat hoe groter het aantal gebruikers, hoe moeilijker het is om de oorzaak te achterhalen en het probleem snel en adequaat op te lossen.

De voordelen van de cloud zijn groot, maar de gevaren worden ook steeds groter. Bij een grote, kritieke storing als deze, sta je als IT-afdeling machteloos. Je bent afhankelijk van een ander om de problemen op te lossen. En bij een enorm grote, veelgebruikte oplossing als Office, is het probleem écht groot, complex en treft het duizenden organisaties.

Plan B
Het lijkt mij dan ook tijd dat organisaties serieus aan de slag gaan met een plan B, en weer de controle pakken over hun eigen IT-omgeving. Ik verwacht namelijk dat dit niet de laatste storing zal zijn. Hoe plan B eruit zou moeten zien, is voor iedere organisatie anders, en hangt natuurlijk af van de mate waarin ze bedrijfskritieke applicaties naar de cloud hebben gebracht.

Een goede manier om de risico’s in te dammen, is kiezen voor een multi-vendorstrategie of een hybride oplossing. Hybride kan op twee manieren worden ingevuld.
De eerste manier is om bepaalde applicaties wel in de cloud te doen, en andere on premise te houden. Je kiest daarmee zelf over welke applicaties je de controle houdt. Hoe belangrijk is een applicatie, en hoeveel data zit erin neem je dan mee in je overweging. Een exchange server, liet de storing van vorige week donderdag zien, is eigenlijk veel te belangrijk om helemaal uit handen te geven. Een applicatie als Skype is minder kritiek, want er zijn voldoende alternatieven en zou dus wel prima in de cloud kunnen.
De tweede manier om je IT-omgeving hybride in te richten, is alles naar de cloud, maar met een eigen, kleine back-up omgeving die alles kan overnemen wanneer er zich een storing voordoet. Dit hoeft dan uiteraard niet met de nieuwste softwareversies, maar deze active/passive-oplossing kan prima worden ingericht met gebruikte licenties. Op die manier heb je de voordelen van de cloud, maar met een goedkope back-up, waardoor je bedrijf geen productiviteitsverlies hoeft te lijden als de cloud-oplossing niet werkt. De back-up omgeving neemt dan de functie van de cloud gewoon over.

De cloud kan nog steeds een goede keuze zijn, maar zorg dat je niet afhankelijk wordt van één partij. Daarvoor zijn de risico’s simpelweg te groot. Kortom, de toekomst is multivendor en/of hybride. Als dienstverlener kunnen we je uiteraard helpen bij het optimale scenario hiervoor, waarmee je zowel kosten als risico’s beperkt.