Hybride

Slimme, hybride licentiescenario’s

De cloud biedt veel flexibiliteit en functionaliteit, maar het risico op downtime wanneer u uw applicaties niet kunt benaderen is aanwezig. Wij kunnen u helpen uw IT-omgeving hybride in te richten op basis van tweedehands Microsoft licenties.  Hiermee kunt u profiteren van de voordelen van de cloud, de zekerheid en controle van on-premise en de kostenbesparingen van tweedehands licenties.

De enorme, Europese storing bij Microsoft Office 365 van januari 2019, laat zien dat het ook grote risico’s met zich meebrengt om applicaties alleen maar in de cloud te laten draaien. Klanten van Microsoft Office 365 konden de hele dag geen mail ontvangen en versturen. Ook een dag later waren nog steeds niet alle problemen verholpen.

Flexibiliteit, schaalbaarheid en functionaliteit zorgen ervoor dat de cloud nog iedere maand aan nieuwe gebruikers wint. Verschillende storingen bij Microsoft hebben echter ook aangetoond, dat het verstandig kan zijn om een lokale back-up te maken of een deel on-premise of in een private cloud te laten draaien. Wij werken samen met u slimme, hybride scenario’s uit op basis van tweedehands- en nieuwe licenties en zelfs in combinatie met cloud abonnementen waardoor u grote kostenbesparingen realiseert en tegelijkertijd het gewenste niveau van controle en flexibiliteit behoudt.

De voordelen van de cloud zijn groot, maar de gevaren worden ook steeds groter. Bij een grote, kritieke storing als deze, sta je als IT-afdeling machteloos. Je bent afhankelijk van een ander om de problemen op te lossen. En bij een enorm grote, veelgebruikte oplossing als Office, is het probleem écht groot, complex en treft het duizenden organisaties.

Een goede manier om de risico’s in te dammen, is kiezen voor een multi-vendorstrategie of een hybride oplossing. Hybride kan op twee manieren worden ingevuld.

De eerste manier is om bepaalde applicaties wel in de cloud te doen, en andere on premise te houden. Je kiest daarmee zelf over welke applicaties je de controle houdt. Hoe belangrijk is een applicatie, en hoeveel data zit erin neem je dan mee in je overweging. Een exchange server, liet de storing van januari zien, is eigenlijk veel te belangrijk om helemaal uit handen te geven. Een applicatie als Skype is minder kritiek, want er zijn voldoende alternatieven en zou dus wel prima in de cloud kunnen.

De tweede manier om je IT-omgeving hybride in te richten, is alles naar de cloud, maar met een eigen, kleine back-up omgeving die alles kan overnemen wanneer er zich een storing voordoet. Dit hoeft dan uiteraard niet met de nieuwste softwareversies, maar deze active/passive-oplossing kan prima worden ingericht met gebruikte licenties. Op die manier heb je de voordelen van de cloud, maar met een goedkope back-up, waardoor je bedrijf geen productiviteitsverlies hoeft te lijden als de cloud-oplossing niet werkt. De back-up omgeving neemt dan de functie van de cloud gewoon over.

De cloud kan nog steeds een goede keuze zijn, maar zorg dat je niet afhankelijk wordt van één partij. Daarvoor zijn de risico’s simpelweg te groot. Kortom, de toekomst is multivendor en/of hybride.